En god glutenfri smörgåstårta som passar perfekt för festligheter!

Majonnäs gjord med stavmixer:
Ingredienser:
3 st ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
5 dl rapsolja
salt och vitpeppar

Gör såhär:
Knäck hela äggen i en bunke, tillsätt dijonsenap, vitvinsvinäger och rapsolja. Sätt ner stavmixern i bunken tryck på knappen och ta inte upp mixern förrän du ser att ägget och oljan blandas och det börjar likna en majonnäs. Jag brukar köra i botten i cirka 45 sekunder innan jag tar upp och blandar oljan mer med resterande. Så det inte ska skära sig. Smidigt enkelt sätt och man slipper matsvinnet på äggvitan.

Smörgåstårta:
Ingredienser:
400 g hemmagjord ishavssallad (finns recept)
350 g majonnäs
16 st skivor glutenfritt bröd
2 nävar handskalade räkor
2 st citronskivor.
4 st skivor kallrökt lax
1 kruka krispsallat
8 skivor gurka
2 st dillkvistar

Gör såhär:
Börja med att ta fram brödskivorna i någorlunda jämna storlekar och placera ut på en skärbräda. Skär sedan av kanterna så man får jämna kvadrater. flytta sedan över första fyra brödskivorna på de fatet du ska servera hela smörgåstårtan. Påbörja att applicera ishavssalladen med ett jämnt lager. Lappa över med fyra nya brödskivor och applicera på majonnäs i jämnt lager, sedan på med ett till lager med fyra brödskivor och fyll med ishavssallad igen eller om man vill ha en annan slags röra. Jag kommer även att skriva ett recept för hemmagjord majonnäs i detta recept. Sedan när man är klar med alla lager applicerar man majonnäs runt hela smörgåstårtan inklusive kanterna, man kan använda sig utav en stekspade eller en paletteverktyg inte alla som har en hemma. Huvudsaken är att det bara täcker brödet så det inte blir för torrt, eftersom glutenfritt bröd oftast tenderar att bli torrt om de får stå. När det är täckt med majonnäs så sätter man in den i kylen i cirka ett dygn. Man dekorerar den dagen efter.

Nu är det alltså dags att dekorera. Kolla till smörgåstårtan så den inte är torkad med majonnäs kan behöver fylla på med ny majonnäs på kanter så att sallaten kan fästa på sidorna.

Börja med att hänga av räkorna från sin lake. Plocka sedan av 8 st sallatsblad ifrån krukan. Skölj sedan av. Placera på kanterna utav tårtan. Sedan är det dags att lägga räkor på hela toppen av tårtan. När det är gjort så skivar man gurkorna och skär ett liten snitt i alla och viker ena sidan framåt och den andra bakåt. Likaså med citronerna. Den kallrökta laxen tar man och rullar i handen som en liknande skruvrörelse. Ska likna en liten ros. Sedan placerar man ut sakerna på räkorna som ligger på tårtan. Sedan är det bara att hugga in.

Smaklig måltid!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *